Tuesday, February 23, 2016

Mudahkan Jangan Susahkan

tajuk sempena nama buku yg aku baru habis baca. Ditulis oleh Syed Alwi Alatas. Terbitan Galeri Ilmu Sdn Bhd. Best banget buku ni...mengajar kita agar sentiasa berfikir positif dalam apa jua keadaan. Berikut intipati buku yang aku suka.....

 Kesusahan itu ada dua. Yang satu dibuat diri kita dan sewaktu-waktu ia hadir dalam kehidupan kita. Yang satu lagi ada di dalam kehidupan kita, iaitu kesusahan yang kita rasakan. Kesusahan yang dialami dan dirasakan adalah dua perkara yang berbeza.

Kita tidak pernah mengeluh dan bertanya "mengapa saya?" Terhadap pelbagai-bagai nikmat dan kemudahan yang datang dalam hidup kita. Maka mengapa kita mengajukan pertanyaan itu pada saat kita mengalami kesusahan?



Friday, February 19, 2016

Baling belakang Birthday Aireen 6 tahun

Tahun ni aireen dah 6 tahun. Cepatnya masa. Tahun depan dah masuk darjah 1. Alhamdulillah. Selama 6 tahun banyak pengalaman yang berharga dah dilalui.

2016,  Aireen sambut bestday dekat Sarawak. Kebetulan balik Sarawak masa cuti Tahun Bau Cina dan kebetulan bestday dia jatuh hari pertama Tahun Baru Cina.  Tak buat kot sambutan kat sekolah tahun ni. Ekonomi mama agak merundum. Setakat 200-300 tak jadi apa partinya ..jadi baik tak payah buat.


Birthday kek konsep princess tahun nie...serba pink




ni sedara aireen. dia yang paling excited tengok kek...
tengok betapa excited nya dia....

Ini menu utama. Manok Pansoh" kata orang Sarawak...

Thursday, February 18, 2016

Demotivated kat tempat kerja

Demotivated kata orang kampung aku maksudnya motivasi menurun. Susah kalau perasaan ni melanda dalam diri. Nak buat apa pun suma macam tak ok. Yes now i'm not OK. Tak boleh nak cakap OK sebab memang tak OK.

Perasaan... bila kita tau superior officer tak suka kita tanpa ada sebab yang munasabah dengan additional package kita siap ditindas. Where is your profesionalism in workplace as what u usually says..  Tak suka tak apa tapi jangan menindas. Sebab aku rasa fair not to like someone because i also dont like everyone so anybody is free not to like me.   Ya Allah...... hanya Allah je tahu perasaan tu.

Perasaan..... bila kita ikhlas buat kerja yang mana supervisor dah perakukan kebolehan kita yet ur superior officer deny it without knowing what's actually you do. He compare you with other which everyone in the office know how he do his work. Ya Allah.... hanya Allah je tahu perasaan tu.

Perasaan...when they entitle what u deserve to get to other whom you know he really don't fit it. This is how the demotivated thing comes. Ya Allah ......please give me the strength to face the situation.





Wednesday, May 13, 2015

Jika dan Kalau

-Jika ...... dan Kalau .....

 KALAU SUAMI

Kalau suami mula berahsia..
Itu tandanya dia tak setia

Kalau suami meninggi suara
Itu tandanya dia dah ada mak we

Kalau suami mengaku bujang tua
Itu tandanya dia nak ngurat anak dara

Kalau suami selera tak ada
Itu tandanya dia nak pasang dua

Kalau suami lambat balik aje
Itu tandanya dia dah syok kat setiausaha

Kalau suami tidur di ruang tamu
Itu tandanya dia dah jemu

Kalau suami malam jumaat buat tak tahu
Itu tandanya tak lama lagi hidupmu bermadu

Kalau suami garang macam singa
Itu tandanya hati dia dah tak cinta

Kalau suami asyik komplen aje
Itu tandanya dia dah tak suka

Kalau suami mula sepak terajang ke muka
Itu tandanya dia nak memberimu title JANDA..


JIKA

 Jika suami sayangkan isteri
Kerja rumah rela dikongsi

Jika suami sayangkan isteri
Kereta diberi suami naik MRT

Jika suami sayangkan isteri
Duit poket diberi setiap hari

Jika suami sayangkan isteri
SMS dikirim tanda rindu dihati

Jika suami sayangkan isteri
Kongsi masalah nasihat dikasi

Jika suami sayangkan isteri
Diberi ciuman setiap pagi

Jika suami sayangkan isteri
I love U, I miss U katanya setiap hari

Jika suami sayangkan isteri
Isteri gemuk, dikatakan seksi

Jika suami sayangkan isteri
Sakit sikit selongkar laci ubat dicari

Jika suami sayangkan isteri
Kemana sahaja  dibawa pergi

Jika suami sayangkan isteri Sentiasa jujur perihal diri

Jika suami sayangkan isteri
Status berkahwin bangga sekali

Jika suami sayangkan isteri
Cintanya suci hingga ke mati


PESANAN KEPADA ISTERI2 :

Adakah suami2 kita tergolong dlm kategori ini?
JIKA SUAMI ... lebih banyak dari KALAU SUAMI maka bersyukurlah kerana
rumahtangga anda umpama SYURGA.

TETAPI ....
KALAU SUAMI .... lebih banyak dari JIKA SUAMI .... maka berhati-hatilah.
Wa hai kaum isteri jangan sampai rumahtangga mu umpama NERAKA.

PERINGATAN KEPADA SUAMI2 :

Bukankah lebih baik jadikan rumahtangga itu SYURGA dari menjadikan ia
NERAKA ?????

JANGAN ANDA MERASA MENYESAL KERANA MENCINTAI ISTERI .. KERANA DIALAH BIDADARIMU DI DUNIA INI..

DAN JANGANLAH ANDA SERONOK MENZALIMINYA KERANA DOA ORANG TERANIYA DITERIMA ALLAH YANG ESA...



Thursday, April 30, 2015

Stok Susu

Aku tulis pasal breastfeeding ni based on my own experience yang tak seberapa setelah berjaya menyusukan Pewincess Aireen sampai umur 2tahun. 

Walupun 2 tahun bukan full breast feed tapi time dia bersama aku memang 100% susu badan kecuali masa dekat rumah pengasuh. Tu yang jadi tak 100% breastfeed tu. Salah kan pengasuh dia....hahahaha. Taklah.... aku faham nak handle budak yang susu badan ni bukan senang. Nak menguruskan susu badan  tu adalah sangat leceh sebab susu badan ni sangat sensitif. Nasib bailah pengasuh tu consider awal 6 bulan tu dia tak kisah aku bagi susu badan. 



Masa dalam pantang aku tak de buat stok susu sebab aku pemalas. Masa dah start kerja pun  aku cuma buat stok sikit jer. Kira perah hari ni untuk esok. Maknanya susu yang aku bagi bekal untuk Aireen tiap-tiap hari adalah fresh. Sebab memang aku tak bekukan. Cuma letak dalam peti sejuk kat bahagian bawah jer. Sebab esok nya dah nak bekal g rumah pengasuh dah. Kadang-kadang aku pelik dengan emak-emak yang buat stok macam org nak hntar stok susu jual kat supermarket. Siap beli freezer bagai.  Memanglah kata puan doktor n puan misi susu badan tahan sampai 6 bulan  hingga setahun kalau simpan kat tempat beku. Tapi tak macam kesian ker kat anak minum benda yang dah simpan lama-lama. Macam kita gak ler kalau benda dah simpan lama-lama dalam peti sejuk mana ada rasa sedapnya lagi kan. Itu pendapat akulah...lain orang lain pendapatnya kan..kan..kan...

Breastmilk Storage Guidelines
ROOM TEMPERATURE (66-78°F):
4-6 HOURS
COOLER WITH FROZEN ICE PACKS (59°F):
UP TO 24 HOURS
FRESH MILK IN REFRIGERATOR (≤39°F):
UP TO 8 DAYS
THAWED MILK IN REFRIGERATOR (≤39°F):
UP TO 24 HOURS
FREEZER UNIT:
UP TO 6 MONTHS
DEEP FREEZE UNIT:
UP TO 12 MONTHS

Masa aku breastfeed dulu aku tak tak terima kerja outstation. Aku cuma terima kerja yang membolehkan aku balik rumah. Tak kisahlah kalau kena balik pkl 10 malam ke...12 malam ker. Janji aku balik rumah. Nasib baik bos memahami. TQ bos. Tapi bagi mereka yang memang kena kerja outstation gak sebab bos tak nak paham situasi buatlah stok yang agak-agak lepas kalau outstation seminggu. Takkan lah korang outstation sampai berbulan-bulan kot. Tapi kalau betul kena outstation sampai bulan-bulan bagi jer lah anak tu minum susu formula. Memang x de rezeki nak susukan anak lah tu kalau keadaan tak berapa nak mengizinkan. Senang...kepala tak serabut nak fikir macam mana macam mana macam mana macam-macam...Bukan nak condemkan semangat korang. Fikir positif. Adalah hikmahnya disebalik ketidakmudahan nak menyusukan anak tu.  Kot-kot lepas tu dapat naik pangkat kena kerja jauh. Tempat tu plak x dpt nak angkut anak sekali tak gitu...Think positve..



Monday, April 27, 2015

Birthday Aireen 5 Yrs Old (2015)

Basi sangat dah cerita ku ni. Mana taknya birthday si budak kecik 7 Februari hari ni 27 April baru nak update. Niat hati memang macam selang 2-3 hari lepas hari kejadian nak update..tapi itulah bila hanya minda yang berfikir tapi badan cakap x nak...so simpan jer hasrat dalam hati.

Tahun ni budak kecik dah tak berapa nak kecik dah.  Dah umur 5 tahun. Cepatnya masa berjalan. Pejam celik dah 5 tahun aku diberikan amanah untuk membesarkan budak Aireen nie. Alhamdulillah YaAllah di atas kurniaan Mu ini...hamba Mu ini sangat bersyukur diatas pemberian mu ini. Ok tanak tacing-tacing...Tahun ni bestday dia still buat kat sekolah gak. Mama ni suma macam nak jimat cermat. Nak jimat masa nak jimat tenaga. Duit jer mama tak reti nak jimat :P...

Sofia The First adalah tema birthday tahun ni. Macam tahun lepas mama dah pening-pening fikir tema birthday setat bulan 12 lagi. Huh mak-mak sangat. Kek tahun ni super murah sebab mama cuma spend RM 80 jer untuk kek. Yang special nya kek ni yang tukang buatnya abang sado. Tak caya ?? leh tengok FB beliau Putera Mohd Fahidz...nak order kek pun boleh. Wahhhh harus beliau kasi aku persen kalau laku kek dia lepas nie...... Kek dia comel seperti yang aku request n kek coklat dia moist sangat. Budak-budak sukalah..

ni yang aku nak 
ini yang aku dapat...so not bad kan....
Preparation mcm biasa habis sepah satu rumah ngan kertas. Goodies memang simple, low cost n yang paling penting hand made. Suma pun aku wat sendiri....budget party is fun sebab leh wat sama-sama ngan budak aireen. Dia pun enjoy sebab tak sabar nak bagi kawan katanya. At-least adalah aktiviti yang baru buat ngan budak Aireen selain dari makan, tengok tv, tido bla..bla..bla..bla..

goodies dah siap 80%


TQ card from Aireen
banner HAPPY BIRTHDAY pun buat sendiri


Photo prop Sofea The First ni pun buat sendiri uollls...


 Itulah jer lah yang aku mampu buat untuk birthday tahun ni...Nak buat lebih-lebih x mampu dek kerana kekangan masa dan tenaga. Yang pastinya Pewincess Aireen Sofea happy sangat sebab birthday sambut ngan Sofea The First tahun ni....



Abaikan senyuman papa yang tak berapa manis tu...

Ni kawan Pewincess Aireen Sofea ...Pewincess Mary Sofea namanya...

Inilah dia yang diaraikan PRINCESS AIREEN SOFIA ..teeeeettttttttttttttttttt

Saturday, May 31, 2014

Pujaan hati version 2014

Sebelum ni aku pernah buat entry pasal pujaan hati kat entry kalaulah....

Nampak dah muka pojaan hatiku??? emm..x der lah sehensem Omar Borkan al-Gala ke, Aaron Ajis ke..i just like him for what he is.  Hari ni dah genap 5 tahun hidup bersama (31 Mei 2009). Suka duka, pahit manis dan garam-garam kehidupan (garam dirasa bersama sebab bila terlebih bubuh garam time masak) dah kami rasa bersama. Saat-saat  sihat dan saat-saat sakit kami bersama.  Alhamdulillah  Ya Allah kerana memberikan aku TEMAN yang boleh aku jadikan sebagai tempat bergantung (jangan imagine gantung macam monyet plak ye...), tempat bermanja, tempat bergurau senda, tempat meluahkan perasaan dan tempat aku gaduh-gaduh manja gitu.

Asam,garam, pahit dan manis dalam hidup berumah tangga ada pasang dan surutnya. Sangat ajaib kalau sebuah rumah tangga tu tak pernah ada perbalahan. Cumanya perlu ada seorang yang mengalah dan pandai control situasi. Aku tak kata aku pandai. Dengan pengalaman yang baru tahap-tahap benih nak bercambah dalam arena berumah tangga ni itulah yang aku rasa best solution kalau ada masalah dalam rumah tangga. Kalau betul masih sayangkan rumah tangga perlulah pandai menanam sikap beralah. Aik kenapa aku banyak guna perumpamaan tanam menanam nie???, pokok benih... bercambah...emm..pengaruh hobi baru nie. Mentang-mentang dah ada mini kebun kat belakang rumah. Nanti aku wat entry pasal mini kebun blakang rumah plak ye.

Apapun percayalah apa yang Allah berikan kat kita selalunya adalah yang terbaik buat kita.



perasan tak dua-dua gamba pojaan hatiku peace?? Ini penangan si Aireen. Bergambo je kena peace...





countdown...

countdown...

www.google.com